Siirry pääsisältöön

Tampereen taidemuseossa Varalan vieraana

 


Ekspressiivisen maalaustaiteen perinteitä Suomessa esittelee ansiokkaasti Tampereen taidemuseon näyttely SIVELTIMEN VOIMA. Opas kertoi asiantuntevasti ja kiinnostavasti teoksista sekä näyttelyn kokonaisuudesta. Opastus tämän kokonaisuuden ymmärtämisessä onkin tärkeä.
.

Onnistuneesti kehystetty Emmi Kallion akryyli kankaalle ´Lahoaminen´ (2017) toimii hyvin uusekspressionismin katseenvangitsijana ja tämän taidepolun avaajana. Teosta voi katsoa läheltä ja kaukaa ja näkymiä löytää useita.


Andre Peterdi on valuttanut maalia (öljyä ja alkydia) kankaalle ja tehnyt vasta lopuksi taustan ja rajauksen. Mielenkiintoinen on musta möykky värialueen alaosassa. Tuotos näyttää ensin syntyneen vahingossa, mutta niin ei olekaan tapahtunut. Tämä teos - Cobacabana - on maalattu vuonna 2012.


Ei ihme, että tämän teoksen nimi on ´Nimetön`, sillä se on todella monitahoinen rakenteeltaan. Aluksi voi nähdä kirjekuoren, mutta kun tarkastelee huolellisesti ja läheltä, löytyy teoksesta lukematon määrä yksityiskohtia, joihin voi rakennella vaikka mitä näkymiä. Teemu Saukkonen on maalannut tämän teoksen puureliefille ja käyttänyt sekatekniikkaa (1991). 


Teemu Saukkosen vahva CV tekee minuun vaikutuksen, mutta niin tekee tämän Finland-nimisen teoksen työtapakin. Hän löytänyt alla olevan teoksen vasemmassa alakulmassa olevan petit poin -pistokirjontatyön kirpputorilta ja käyttänyt sitä osana kokonaisuutta. Kuuset on tehty valutekniikalla.


Ekspressiivisyys voi olla tässä ajassa niin esittävää kuin ei-esittävää. Tämä tyylisuunta on mukana tämän päivän moniaistisessa ja -tyylisessä maalaustaiteessa. Katsojan eteen nousee vahvasti kokemuksellinen teos, jonka äärellä on hyvä avautua taiteen voimalle.


Tässä teospari, jossa tekijöinä kaksi keskenään eri ikäistä taiteilijaa, mutta nämä vesivärityöt on maalattu samohin aikoihin. Vasemmanpuoleisen  teoksen - ´Me olemme toistemme äiti´- on maalannut v. 2013 Henry Wuorila-Stenberg (synt. 1949) ja oikeanpuoleisen ´Burden´ - on maalannut v. 2016 Viljami  Heinonen (synt. 1986). Taiteen ajattomuus elää!


Lauri Ahlgrenin maalaus ´Sinistä ja mustaa´ (sing. 1961) on öljyteos kankaalle. Ahlgren on yksi Suomen merkittävimmistä informalismin edustajista. Hänelle tyypillisiä ovat selväpiirteiset värialueet.


Tätä teosta maalatessa taiteilija otti mallia Suomenlinnasta, mutta näki edessään kaksi palmua...
Mauno Markkulan öljyteos kankaalle on nimeltään ´Yksinäinen saari´ ; tekoaikaa ei ole tiedossa.


Tämän näyttelyn nimikkoteos on Jalmari Ruokokosken ´Kukkia´. Opas kertoi, että hänen teoksensa olivat poikkeuksetta teknisesti täydellisiä. Konservaattori ei pääse työskentelemään hänen teostensa kanssa. Vuonna 1909 maalattu öljytyö kankaalle on edustanut aikansa radikalismia, mutta tänään se voisi olla eilen maalattu, eikä yhtään taiteellisesti uskalias.


SIVELTIMEN VOIMA -näyttelyn teokset on kerätty kokonaisuudeksi Suomalaiset taidesäätiöt ry:n kokoelmista, joka muodostuu ryppäästä (13) säätiöitä. Näyttelyn on tuottanut Tampereen taidemuseo.


                                                        teksti: Päivi Melamies (paivi@melamies.fi)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

NANNA SUSI Almintalossa Loviisassa

Taiteen maisteri maalaa tunteella ja taidolla. Väriharmonia on rikkumaton. Jokainen maalaus on ainutkertainen ja kiinnostava monella tavalla. Loviisan Almintalo avasi kesäkauden 2024 näyttävästi. Jokainen teos on hyvällä paikalla ja talon remontit mahdollistavat kulttuurin monipuolisen tuottamisen näiden historiallisten seinien sisäpuolella. Nanna Susi on suomalainen kansainvälistä mainetta niittänyt taidemaalari, jolla on tällä hetkellä kolme näyttelyä meneillään: yksi Loviisassa, yksi Saarijärvellä ja yksi Pariisissa. Teos "Sydämen pohjasta" antaa katsojalle vastuuvapauden. Tuntuuko sydämessä hyvältä vai pahalta? Mutta sydämen pohjassa tuntuu kuitenkin. Abstraktin ja esittävän taiteen rajamailla liikkuva kuvaus on kaunis ja moniuloitteinen: herkkyys ja intohimo ovat vahvasti läsnä. Mielenkiintoista on Nanna Suden maalauksissa monikerroksellisuus. Ensin sitä katselee kokonaisuutta teoksessa, mutta kun tutkii lähemmin, löytää maalauksista lukemattomia sävyjä ja siveltimenveto...

Valokuvissa Toiwo ja hetken tallennus -

 Polkupyöräilijä ajelee Helsingissä ja samoilee oikeaa aikaa ja paikkaa. Mitä osuukaan kohdalle - tai osuuko mitään? Kuvan kokonaisuus, jonka yksityiskohdat rakentavat, on tärkeä. Mistä kuva on otettu - pistää miettimään. Mutta katsojan henkeä salpaa debyyttinäyttelyssä Kauniaisissa - jokainen kuva on  taideteos. Touko "Toiwo" Raatikainen löytää kuvattavansa ja ympäristön sattumalta - liikkumalla kaupungissa polkupyörällä. Vapaa-aikanaan hän nauttii näistä seikkailuista. Työkin on kuvaamista, mutta silloin aika ja paikka on ennalta sovittu. Näitä Toukon teoksia katsoessa vaikuttaa todella siltä, kuin kuva olisi otettu salaa ja sattumalta. Juuri hetken lumo vaikuttaa katsojaan.   Jokaisesta teoksesta löytää kuvan momentumin. Pariskunta on varmasti ollut samassa asennossa Toukoon reagoimatta jo tovin, mutta lintu heidän yläpuolellaan vain hetken. Myös tämä mies on katsellut merta jo jonkin aikaa ja pysähtynyt paikoilleen, mutta hetki, jolloin lintu on osunut hänen päänsä yl...

Leena Raussin oppilaana Villa Panagossa - maalausta ja prosesseja

   En ollut aikaisemmin koskaan maalannut kuvateoksia, mutta kuvaamataitoa on tullut opetettua parikymmentä vuotta luokanopettajana ja käsityönopettajana. Ajattelin kuitenkin, että maalaamisen prosessin voi aina kokea. Ilmoittauduin loppuunmyydylle kurssille jo muutama kuukausi aikaisemmin - varapaikalle.  Kurssi pidettiin ja niin on myös ensi vuonna, Villa Panagossa Falirakissa Rodoksella. Lämmintä oli rapiat 30 astetta päivisin, mutta ilmastoiduissa huoneissa oli hyvä nukkua. Ann-Sofi ja miehensä Kosta pitivät 15 hengen ryhmästä erinomaista huolta ja sanonta olikin: "Kyllä kaikki järjestyy" ja niin oli. Saimme nauttia Ann-Sofin mielettömän ihanasta kreikkalaisesta ruuasta päivittäin ja Kostan tarjoilusta sekä retkestä historialliseen vanhaan kaupunkiin. Opetus  oli mielenkiintoista. Leena näytti kuinka helppoa maalaaminen on. Sitä tuli rohkeaksi ja uskalsi aloittaa, koska kerran noin helppoa... Taustasta aloitetaan ja pari huiskausta, niin siinä se on. Minäkin kaiv...