Siirry pääsisältöön

Tampereen taidemuseossa Varalan vieraana

 


Ekspressiivisen maalaustaiteen perinteitä Suomessa esittelee ansiokkaasti Tampereen taidemuseon näyttely SIVELTIMEN VOIMA. Opas kertoi asiantuntevasti ja kiinnostavasti teoksista sekä näyttelyn kokonaisuudesta. Opastus tämän kokonaisuuden ymmärtämisessä onkin tärkeä.
.

Onnistuneesti kehystetty Emmi Kallion akryyli kankaalle ´Lahoaminen´ (2017) toimii hyvin uusekspressionismin katseenvangitsijana ja tämän taidepolun avaajana. Teosta voi katsoa läheltä ja kaukaa ja näkymiä löytää useita.


Andre Peterdi on valuttanut maalia (öljyä ja alkydia) kankaalle ja tehnyt vasta lopuksi taustan ja rajauksen. Mielenkiintoinen on musta möykky värialueen alaosassa. Tuotos näyttää ensin syntyneen vahingossa, mutta niin ei olekaan tapahtunut. Tämä teos - Cobacabana - on maalattu vuonna 2012.


Ei ihme, että tämän teoksen nimi on ´Nimetön`, sillä se on todella monitahoinen rakenteeltaan. Aluksi voi nähdä kirjekuoren, mutta kun tarkastelee huolellisesti ja läheltä, löytyy teoksesta lukematon määrä yksityiskohtia, joihin voi rakennella vaikka mitä näkymiä. Teemu Saukkonen on maalannut tämän teoksen puureliefille ja käyttänyt sekatekniikkaa (1991). 


Teemu Saukkosen vahva CV tekee minuun vaikutuksen, mutta niin tekee tämän Finland-nimisen teoksen työtapakin. Hän löytänyt alla olevan teoksen vasemmassa alakulmassa olevan petit poin -pistokirjontatyön kirpputorilta ja käyttänyt sitä osana kokonaisuutta. Kuuset on tehty valutekniikalla.


Ekspressiivisyys voi olla tässä ajassa niin esittävää kuin ei-esittävää. Tämä tyylisuunta on mukana tämän päivän moniaistisessa ja -tyylisessä maalaustaiteessa. Katsojan eteen nousee vahvasti kokemuksellinen teos, jonka äärellä on hyvä avautua taiteen voimalle.


Tässä teospari, jossa tekijöinä kaksi keskenään eri ikäistä taiteilijaa, mutta nämä vesivärityöt on maalattu samohin aikoihin. Vasemmanpuoleisen  teoksen - ´Me olemme toistemme äiti´- on maalannut v. 2013 Henry Wuorila-Stenberg (synt. 1949) ja oikeanpuoleisen ´Burden´ - on maalannut v. 2016 Viljami  Heinonen (synt. 1986). Taiteen ajattomuus elää!


Lauri Ahlgrenin maalaus ´Sinistä ja mustaa´ (sing. 1961) on öljyteos kankaalle. Ahlgren on yksi Suomen merkittävimmistä informalismin edustajista. Hänelle tyypillisiä ovat selväpiirteiset värialueet.


Tätä teosta maalatessa taiteilija otti mallia Suomenlinnasta, mutta näki edessään kaksi palmua...
Mauno Markkulan öljyteos kankaalle on nimeltään ´Yksinäinen saari´ ; tekoaikaa ei ole tiedossa.


Tämän näyttelyn nimikkoteos on Jalmari Ruokokosken ´Kukkia´. Opas kertoi, että hänen teoksensa olivat poikkeuksetta teknisesti täydellisiä. Konservaattori ei pääse työskentelemään hänen teostensa kanssa. Vuonna 1909 maalattu öljytyö kankaalle on edustanut aikansa radikalismia, mutta tänään se voisi olla eilen maalattu, eikä yhtään taiteellisesti uskalias.


SIVELTIMEN VOIMA -näyttelyn teokset on kerätty kokonaisuudeksi Suomalaiset taidesäätiöt ry:n kokoelmista, joka muodostuu ryppäästä (13) säätiöitä. Näyttelyn on tuottanut Tampereen taidemuseo.


                                                        teksti: Päivi Melamies (paivi@melamies.fi)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Almintalon kesä 2025 Loviisassa - yhdeksän taiteilijan yhteisnäyttely

Tämä Klaus Kopun teos kuvaa hyvin Almintalon kesänäyttelyä - paljon erilaisuutta ja kattava kokonaisuus! Jokaisen taiteilijan teokset ovat saaneet arvoisensa ympäristön, tilan ja paikan. Klaus Kopu, joka asuu Loimaalla, on laajasti esillä veistoksineen talon yläkerrassa. Klaus on ammattitaiteilija, kuten muutkin näyttelyn taiteilijat. Taiteilija kertoo, että hänen teoksensa edustavat elämän ja ajattelun sukulaisuutta. Maalauksissa ei ole tarinaa  eikä draaman kaarta ja ne kuvaavat vain itseään. Jutta Himonas on siuntiolainen savenvalaja, jonka teokset edustavat vankkaa kädentaidollista osaamista.  Jokainen teos sopii sekä kotiin että julkisiin tiloihin ja modernissa olomuodossaan ne heijastavat ajattomuutta. Santeri Tuori on opiskellut sekä valokuvausta että oikeustiedettä. Hänen teoksensa ovat omintakeisia ja rajoja rikkovia. Kaikki teokset ovat itsenäisiä teoksia, mutta taiteilijan profiili kuvastuu niistä erinomaisesti.  Oululaislähtöinen Mikko-Pekka Hyvärinen on taust...

Juha Tikanoja Itä-Helsingin Taideseurassa opettajana - kurssilaiset innoissaan!

Kun opettaja ottaa haltuunsa positiivisen asenteen, on opiskelijoilla käytössään ilmapiiri, joka tuottaa energiaa ja edistää luovaa tekemisen prosessia - vasta-alkajakin uskaltautuu mukaan. Tikanoja käyttää interaktiivista opetusmenetelmää: työskentelee samalla kun opettaa. Juhan oma innokkuus taiteen tekemiseen tarttuu kurssilla - jokainen opiskelija löytää itsestään voimavaroja ja käyttämättä jäänyttä osaamista. Ensimmäisellä kerralla aiheena oli maisema. Nämä kaksi teosta ovat ensikertalaisten tekemiä. Horisontti on paikoillaan ja värit myös. Juha Tikanojan luotsaama keskiviikkoillan akryylikurssi alkoi 22.1.25 ja siihen ilmoittautui heti 10 opiskelijaa.  Itä-Helsingin Taideyhdistyksessä on 125 jäsentä ja se järjestää vuokraamisaan tiloissa Saseka-talossa Vuosaaressa sekä lukukauden mittaisia että lyhytkursseja. Tänä vuonna seuran syysnäyttely on Vuotalossa. Koska Juhan opetukseen kuuluu oma työskentely opetuksen aikana, myös palautteen antaminen ja saaminen on jatkuvaa. Opiskel...

NANNA SUSI Almintalossa Loviisassa

Taiteen maisteri maalaa tunteella ja taidolla. Väriharmonia on rikkumaton. Jokainen maalaus on ainutkertainen ja kiinnostava monella tavalla. Loviisan Almintalo avasi kesäkauden 2024 näyttävästi. Jokainen teos on hyvällä paikalla ja talon remontit mahdollistavat kulttuurin monipuolisen tuottamisen näiden historiallisten seinien sisäpuolella. Nanna Susi on suomalainen kansainvälistä mainetta niittänyt taidemaalari, jolla on tällä hetkellä kolme näyttelyä meneillään: yksi Loviisassa, yksi Saarijärvellä ja yksi Pariisissa. Teos "Sydämen pohjasta" antaa katsojalle vastuuvapauden. Tuntuuko sydämessä hyvältä vai pahalta? Mutta sydämen pohjassa tuntuu kuitenkin. Abstraktin ja esittävän taiteen rajamailla liikkuva kuvaus on kaunis ja moniuloitteinen: herkkyys ja intohimo ovat vahvasti läsnä. Mielenkiintoista on Nanna Suden maalauksissa monikerroksellisuus. Ensin sitä katselee kokonaisuutta teoksessa, mutta kun tutkii lähemmin, löytää maalauksista lukemattomia sävyjä ja siveltimenveto...