Siirry pääsisältöön

Juha Tikanoja Itä-Helsingin Taideseurassa opettajana - kurssilaiset innoissaan!



Kun opettaja ottaa haltuunsa positiivisen asenteen, on opiskelijoilla käytössään ilmapiiri, joka tuottaa energiaa ja edistää luovaa tekemisen prosessia - vasta-alkajakin uskaltautuu mukaan. Tikanoja käyttää interaktiivista opetusmenetelmää: työskentelee samalla kun opettaa.


Juhan oma innokkuus taiteen tekemiseen tarttuu kurssilla - jokainen opiskelija löytää itsestään voimavaroja ja käyttämättä jäänyttä osaamista.


Ensimmäisellä kerralla aiheena oli maisema. Nämä kaksi teosta ovat ensikertalaisten tekemiä.
Horisontti on paikoillaan ja värit myös.


Juha Tikanojan luotsaama keskiviikkoillan akryylikurssi alkoi 22.1.25 ja siihen ilmoittautui heti 10 opiskelijaa. Itä-Helsingin Taideyhdistyksessä on 125 jäsentä ja se järjestää vuokraamisaan tiloissa Saseka-talossa Vuosaaressa sekä lukukauden mittaisia että lyhytkursseja. Tänä vuonna seuran syysnäyttely on Vuotalossa.


Koska Juhan opetukseen kuuluu oma työskentely opetuksen aikana, myös palautteen antaminen ja saaminen on jatkuvaa. Opiskelijat pitävät siitä - näin opettajan sanat saavat konkreettisen mallin työskentelylle. Hän maalaa työtään esimerkinomaisesti.


Yhden kurssi-illan teemana oli kollaasi - mixedmedia. Tavoitteena oli tutustuttaa opiskelijat erilaisiin työtapoihin. Opiskelijat halusivat nähdä käytännössä erilaisten struktuurien tekoa.

Opiskeijat olivat innoisaan kun näkivät Juhan työskentelevän ja opettavan samalla. Tämä teos jäi kesken, mutta sen työstäminen jatkuu seuraavalla kerralla.






Juha Tikanojalla on ollut useita näyttelyitä. Seuraava on syksyllä yhdessä keramiikkataiteilija Mari Okkosen kanssa Galleria 4-kutosessa Uudenmaankadulla Helsingissä.. 


Kuva Juha Tikanojasta:
Maila Niskanen-Kopio
Muut kuvat: Juha Tikanoja
teksti Päivi Melamies 
paivi@melamies.fi

www.ihts.fi

Juha Tikanoja
puh. 040-704 5417
juhatikanoja.blogspot.com
@pikkutikka
@juhatikanojaart


Galleria 4-kuus
Uudenmaankatu 4-6  Helsinki
Juha Tikanoja 25.10-21.11.2025











Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Almintalon kesä 2025 - yhdeksän taiteilijan yhteisnäyttely

Tämä Klaus Kopun teos kuvaa hyvin Almintalon kesänäyttelyä - paljon erilaisuutta ja kattava kokonaisuus! Jokaisen taiteilijan teokset ovat saaneet arvoisensa ympäristön, tilan ja paikan. Klaus Kopu, joka asuu Loimaalla, on laajasti esillä veistoksineen talon yläkerrassa. Klaus on ammattitaiteilija, kuten muutkin näyttelyn taiteilijat. Taiteilija kertoo, että hänen teoksensa edustavat elämän ja ajattelun sukulaisuutta. Maalauksissa ei ole tarinaa  eikä draaman kaarta ja ne kuvaavat vain itseään. Jutta Himonas on siuntiolainen savenvalaja, jonka teokset edustavat vankkaa kädentaidollista osaamista.  Jokainen teos sopii sekä kotiin että julkisiin tiloihin ja modernissa olomuodossaan ne heijastavat ajattomuutta. Santeri Tuori on opiskellut sekä valokuvausta että oikeustiedettä. Hänen teoksensa ovat omintakeisia ja rajoja rikkovia. Kaikki teokset ovat itsenäisiä teoksia, mutta taiteilijan profiili kuvastuu niistä erinomaisesti.  Oululaislähtöinen Mikko-Pekka Hyvärinen on taust...

NANNA SUSI Almintalossa Loviisassa

Taiteen maisteri maalaa tunteella ja taidolla. Väriharmonia on rikkumaton. Jokainen maalaus on ainutkertainen ja kiinnostava monella tavalla. Loviisan Almintalo avasi kesäkauden 2024 näyttävästi. Jokainen teos on hyvällä paikalla ja talon remontit mahdollistavat kulttuurin monipuolisen tuottamisen näiden historiallisten seinien sisäpuolella. Nanna Susi on suomalainen kansainvälistä mainetta niittänyt taidemaalari, jolla on tällä hetkellä kolme näyttelyä meneillään: yksi Loviisassa, yksi Saarijärvellä ja yksi Pariisissa. Teos "Sydämen pohjasta" antaa katsojalle vastuuvapauden. Tuntuuko sydämessä hyvältä vai pahalta? Mutta sydämen pohjassa tuntuu kuitenkin. Abstraktin ja esittävän taiteen rajamailla liikkuva kuvaus on kaunis ja moniuloitteinen: herkkyys ja intohimo ovat vahvasti läsnä. Mielenkiintoista on Nanna Suden maalauksissa monikerroksellisuus. Ensin sitä katselee kokonaisuutta teoksessa, mutta kun tutkii lähemmin, löytää maalauksista lukemattomia sävyjä ja siveltimenveto...