Siirry pääsisältöön

Jukka Rintala Savonlinnassa



Oopperajuhlilla Savonlinnassa tapasin Jukka Rintalan Seurahuoneen myymälässä. Sain hetken aikaa - aikamoinen vilinä ympärillään. 


Rintala suunnittelee ja valmistuttaa kokonaisia interiöörejä. Jokainen yksityiskohta on tarkkaan harkittu, kuten hänen suunnittelemissa vaatteissaankin. Värit ovat pääroolissa, mutta maltillisesti.


Tästä luomuksesta sen sijaan puuttuvat Rintalalle tyypilliset vahvat väri ja juuri se tekee teoksesta aistillisen. 

Herää kysymys, että syntyvätkö maalaukset ennen juhlapukuja - vai ovatko ne erillisiä illuusioita omina teoksinaan.


Kun Jukka Rintala suunnittelee juhlapuvun, hän aloittaa aina ihmisestä, puvun tulevasta kantajasta. Keskustelun ja tutustumisen aikana selviää, mitä asiakas toivoo. Puvun hahmotelma syntyy näin ensimmäisessä tapaamisessa. Rintala piirtää yksinkertaisen lyijykynäluonnoksen. Puvun väri valikoituu tarpeen tai intuition mukaan. Kankaan valinta tehdään sen jälkeen asiakkaan kanssa yhdessä.


Uniikki juhlapuku on aina osa suomalaista pukuhistoriaa. Tilauspukujen kankaat valikoituvat yleensä Rintalan omista kokoelmista. Materiaali voi olla luonnonkuitua tai tekokuitua mallista ja käyttötarkoituksesta riippuen. Ekologisuus muodostuu kestävästä ja laadukkaasta suomalaisesta työstä, myös käsityöstä. Pukuja käytetään iltapukupankin välityksellä useita kertoja mm. konserttien näyttämöillä sekä Studio Jukka Rintalan omissa näyttelyissä ja näytöksissä. Juhlapukukin voi saada näin monta kymmentä uutta elämää.


Puvun valmis vaikutelma voi olla historiallinen, mutta lähtökohta ei ole. Puvusta saattaa löytyä historiallisia elementtejä, esim. lampaanlapahihoja, fadermördare -kauluksia, barokkivaikutelmaa tai tiimalasivyötäröitä. Lähtökohta on kuitenkin aina hän, jolle puku tehdään.


Alustavan suunnittelun jälkeen Rintala muotoilee kangasta asiakkaan päälle ja tehdään mm. drapeerauksia. Näin saadaan vaikutelma tulevasta kokonaisuudesta. Rintala on mukana sovituksissa ja prosessia jatketaan, kunnes kaikki asianosaiset ovat pukuun tyytyväisiä. Erillistä kaavaa ei aina tehdä, mutta kuitenkin ompelukokeiluja. Useimmiten ensinäkymä toteutuu.

Rintala sanoo, että ajattomuus on yksi oleellinen vaatimus uniikkipuvulle. Kultainen leikkaus takaa esteettisesti varman kokonaisuuden, jonka löytyminen vaatii suunnittelijalta kykyä ja osaamista. Näyttävyyttä parannetaan asun pituudella. Laahusten käyttö lisää volyymiä ja muunneltavuutta näytöspuvuissa. Yksityiskohdat korostavat kokonaisuutta ja niitä käytetään huolellisesti.


Mutta entä Jukka Rintalan maalaukset? Onko kyse illuusiosta vai haaveesta - mitä satumaiset juhla-asut ilmentävät? Mustalle taustalle nousee herkkäviivainen linjakas tiimalasivyötäröinen, melkein käsinkosketeltavan oloinen prinsessa. Vai onko hän kuningatar?
Maalaukset ja puvut rakentavat kahta eri maailmaa. Pukuja käytetään ja maalaukset tuottavat esteettisen elämyksen. Puku tehdään aina tietylle henkilölle, mutta maalaus sopii kenelle vaan jos siihen mieltyy ja haluaa sen osaksi omaa visuaalista ympäristöään. Jokainen maalauskin on uniikkituote - kahta samanlaista ei ole. 



Haastattelu 23.11.2021 Päivi Melamies (paivi@melamies.fi)

Kuvat ARS Longan näyttelystä Elämän juhla 9.11.21 - 6.1.22

Studio Jukka Rintala 
Fredrikinkatu 26 
00120 Helsinki Finland
puh 040 541 1293


Ilmestynyt 8.3.2022
Ulla-Maija Paavilainen

                                                                   














Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

NANNA SUSI Almintalossa Loviisassa

Taiteen maisteri maalaa tunteella ja taidolla. Väriharmonia on rikkumaton. Jokainen maalaus on ainutkertainen ja kiinnostava monella tavalla. Loviisan Almintalo avasi kesäkauden 2024 näyttävästi. Jokainen teos on hyvällä paikalla ja talon remontit mahdollistavat kulttuurin monipuolisen tuottamisen näiden historiallisten seinien sisäpuolella. Nanna Susi on suomalainen kansainvälistä mainetta niittänyt taidemaalari, jolla on tällä hetkellä kolme näyttelyä meneillään: yksi Loviisassa, yksi Saarijärvellä ja yksi Pariisissa. Teos "Sydämen pohjasta" antaa katsojalle vastuuvapauden. Tuntuuko sydämessä hyvältä vai pahalta? Mutta sydämen pohjassa tuntuu kuitenkin. Abstraktin ja esittävän taiteen rajamailla liikkuva kuvaus on kaunis ja moniuloitteinen: herkkyys ja intohimo ovat vahvasti läsnä. Mielenkiintoista on Nanna Suden maalauksissa monikerroksellisuus. Ensin sitä katselee kokonaisuutta teoksessa, mutta kun tutkii lähemmin, löytää maalauksista lukemattomia sävyjä ja siveltimenveto...

Leena Raussin oppilaana Villa Panagossa - maalausta ja prosesseja

   En ollut aikaisemmin koskaan maalannut kuvateoksia, mutta kuvaamataitoa on tullut opetettua parikymmentä vuotta luokanopettajana ja käsityönopettajana. Ajattelin kuitenkin, että maalaamisen prosessin voi aina kokea. Ilmoittauduin loppuunmyydylle kurssille jo muutama kuukausi aikaisemmin - varapaikalle.  Kurssi pidettiin ja niin on myös ensi vuonna, Villa Panagossa Falirakissa Rodoksella. Lämmintä oli rapiat 30 astetta päivisin, mutta ilmastoiduissa huoneissa oli hyvä nukkua. Ann-Sofi ja miehensä Kosta pitivät 15 hengen ryhmästä erinomaista huolta ja sanonta olikin: "Kyllä kaikki järjestyy" ja niin oli. Saimme nauttia Ann-Sofin mielettömän ihanasta kreikkalaisesta ruuasta päivittäin ja Kostan tarjoilusta sekä retkestä historialliseen vanhaan kaupunkiin. Opetus  oli mielenkiintoista. Leena näytti kuinka helppoa maalaaminen on. Sitä tuli rohkeaksi ja uskalsi aloittaa, koska kerran noin helppoa... Taustasta aloitetaan ja pari huiskausta, niin siinä se on. Minäkin kaiv...

Valokuvissa Toiwo ja hetken tallennus -

 Polkupyöräilijä ajelee Helsingissä ja samoilee oikeaa aikaa ja paikkaa. Mitä osuukaan kohdalle - tai osuuko mitään? Kuvan kokonaisuus, jonka yksityiskohdat rakentavat, on tärkeä. Mistä kuva on otettu - pistää miettimään. Mutta katsojan henkeä salpaa debyyttinäyttelyssä Kauniaisissa - jokainen kuva on  taideteos. Touko "Toiwo" Raatikainen löytää kuvattavansa ja ympäristön sattumalta - liikkumalla kaupungissa polkupyörällä. Vapaa-aikanaan hän nauttii näistä seikkailuista. Työkin on kuvaamista, mutta silloin aika ja paikka on ennalta sovittu. Näitä Toukon teoksia katsoessa vaikuttaa todella siltä, kuin kuva olisi otettu salaa ja sattumalta. Juuri hetken lumo vaikuttaa katsojaan.   Jokaisesta teoksesta löytää kuvan momentumin. Pariskunta on varmasti ollut samassa asennossa Toukoon reagoimatta jo tovin, mutta lintu heidän yläpuolellaan vain hetken. Myös tämä mies on katsellut merta jo jonkin aikaa ja pysähtynyt paikoilleen, mutta hetki, jolloin lintu on osunut hänen päänsä yl...