Rintala suunnittelee ja valmistuttaa kokonaisia interiöörejä. Jokainen yksityiskohta on tarkkaan harkittu, kuten hänen suunnittelemissa vaatteissaankin. Värit ovat pääroolissa, mutta maltillisesti.
Tästä luomuksesta sen sijaan puuttuvat Rintalalle tyypilliset vahvat väri ja juuri se tekee teoksesta aistillisen.
Herää kysymys, että syntyvätkö maalaukset ennen juhlapukuja - vai ovatko ne erillisiä illuusioita omina teoksinaan.
Kun Jukka Rintala suunnittelee juhlapuvun, hän aloittaa aina ihmisestä, puvun tulevasta kantajasta. Keskustelun ja tutustumisen aikana selviää, mitä asiakas toivoo. Puvun hahmotelma syntyy näin ensimmäisessä tapaamisessa. Rintala piirtää yksinkertaisen lyijykynäluonnoksen. Puvun väri valikoituu tarpeen tai intuition mukaan. Kankaan valinta tehdään sen jälkeen asiakkaan kanssa yhdessä.
Uniikki juhlapuku on aina osa suomalaista pukuhistoriaa. Tilauspukujen kankaat valikoituvat yleensä Rintalan omista kokoelmista. Materiaali voi olla luonnonkuitua tai tekokuitua mallista ja käyttötarkoituksesta riippuen. Ekologisuus muodostuu kestävästä ja laadukkaasta suomalaisesta työstä, myös käsityöstä. Pukuja käytetään iltapukupankin välityksellä useita kertoja mm. konserttien näyttämöillä sekä Studio Jukka Rintalan omissa näyttelyissä ja näytöksissä. Juhlapukukin voi saada näin monta kymmentä uutta elämää.
Puvun valmis vaikutelma voi olla historiallinen, mutta lähtökohta ei ole. Puvusta saattaa löytyä historiallisia elementtejä, esim. lampaanlapahihoja, fadermördare -kauluksia, barokkivaikutelmaa tai tiimalasivyötäröitä. Lähtökohta on kuitenkin aina hän, jolle puku tehdään.
Rintala sanoo, että ajattomuus on yksi oleellinen vaatimus uniikkipuvulle. Kultainen leikkaus takaa esteettisesti varman kokonaisuuden, jonka löytyminen vaatii suunnittelijalta kykyä ja osaamista. Näyttävyyttä parannetaan asun pituudella. Laahusten käyttö lisää volyymiä ja muunneltavuutta näytöspuvuissa. Yksityiskohdat korostavat kokonaisuutta ja niitä käytetään huolellisesti.
Mutta entä Jukka Rintalan maalaukset? Onko kyse illuusiosta vai haaveesta - mitä satumaiset juhla-asut ilmentävät? Mustalle taustalle nousee herkkäviivainen linjakas tiimalasivyötäröinen, melkein käsinkosketeltavan oloinen prinsessa. Vai onko hän kuningatar?
Maalaukset ja puvut rakentavat kahta eri maailmaa. Pukuja käytetään ja maalaukset tuottavat esteettisen elämyksen. Puku tehdään aina tietylle henkilölle, mutta maalaus sopii kenelle vaan jos siihen mieltyy ja haluaa sen osaksi omaa visuaalista ympäristöään. Jokainen maalauskin on uniikkituote - kahta samanlaista ei ole.
Kuvat ARS Longan näyttelystä Elämän juhla 9.11.21 - 6.1.22
Studio Jukka Rintala
Fredrikinkatu 26
00120 Helsinki Finland
puh 040 541 1293
Ilmestynyt 8.3.2022
Ulla-Maija Paavilainen
Kommentit
Lähetä kommentti