Siirry pääsisältöön

KULTAAJAMESTARI Vartiokylässä


 Kultainen kehys voi olla 24 karaatin kultaa tai jotakin muuta. Tapasin Ars Longan kehystämössä aidon kultaajamestarin, joita on muutama Suomessa - yhden käsin sormin laskettavissa. Timo Ivonen on pitkän linjan ammattilainen: oppinut ja kokenut. Kultaajamestarin oppiarvo on hankittu Porvoossa 1980-luvulla. Opinnäytetyönään viiden opiskelijan ryhmä valmisti jokainen samanlaisen massiivisen peilin kultakehyksellä ja ne kävi sveitsiläinen arviointimestari hyväksymässä ja arvostelemassa. 


Haluan tietää kultauksen salat. Ivonen kertoo avoimesti ja selkeästi, kuinka kaikki tapahtuu, mutten pysy lainkaan perässä. Kultalevyä on laatikossa hyllyllä - olisin kuvitellut että kassakaapissa. Materiaali on käsittämättömän ohutta. Jotta levyistä saisi pinottua millimetrin paksuisen kasan, pitäisi levyjä olla päällekkäin 10 000 kpl!


Timo Ivonen ottaa laatikosta yhden levyn pöydälle ja saan koskettaa sitä. Kulta (24 karaatia) tarttuu käsiin ja hajoaa - häviää. Kulta katoaa kosketuksesta. Jään pohtimaan, kuinka sitä voi ylipäätään työstää...
Kultakehyksen valmistumiseen tarvitaan monta kymmentä eri työvaihetta ja kun viimeisin kerros vahaa on kehyksessä, kultalevy lasketaan leveällä siveltimellä pinnalle.


Kupari- ja hopealevyt ovat paksumpia, mutta työstäminen noudattaa samaa kaavaa. Timo Ivonen saa usein restauroitavaksi vanhoja kehyksiä ja esineitä. Työskentely on aikaa vievää ja taito on paitsi koulutuksessa ja kokemuksessa myös harvinaislaatuisissa käsissä. Kun Timo näyttää työskentelyään, se vaikuttaa helpolta, mutta käsissä olevaa sanatonta tietoa ei voi selittää eikä kopioida.


Milloin sitten valita laatukehys ja milloin aito kultakehys? Vanha aito kultakehys kannatta tunnistaa, restauroida ja huoltaa. Mutta jos haluaa kehystää tai taltioida elämänsä arvokkaimmat kuvat tai taideteokset, suosittelen hankkimaan nyt aidon kultakehyksen. Muutenkin kehyksissä on aina eroja. Jokainen vartavasten teokseen valmistettu laatukehys nostaa sen arvoa ja on pitkäikäinen.


Kehystämön yläkerrassa on runsas kokoelma laadukkaasti kehystettyjä ja huolella valittuja taideteoksia. Jään pohtimaan sekä kevään ylioppilaalle että peruskoulun päättävälle lapsenlapsilleni lahjaksi taulua.
On mistä valita!


Toivon, että pääsen joskus seuraamaan mestarin työtä. Siinä toivossa jätin hänelle käyntikorttini. Mutta toivon myös että voin kerran viedä kehystettäväksi jotakin arvokasta - aitoon kultaraamiin.

haastattelu 13.5.2022 Päivi Melamies (paivi@melamies.fi)



Kehystämö Ars Longa
Linnanherrankuja 4, 00950 Helsinki
Valkoisen Ristin talo
avoinna ti-pe 9.00-15.00
ke 18-20
puh. 040-125 4000 Timo Teerikangas


Galleria ARS Longa
Annankatu 12 
00120 Helsinki
www.arslonga.fi
avoinna ti-pe 12-17
la-su 12-16












Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

NANNA SUSI Almintalossa Loviisassa

Taiteen maisteri maalaa tunteella ja taidolla. Väriharmonia on rikkumaton. Jokainen maalaus on ainutkertainen ja kiinnostava monella tavalla. Loviisan Almintalo avasi kesäkauden 2024 näyttävästi. Jokainen teos on hyvällä paikalla ja talon remontit mahdollistavat kulttuurin monipuolisen tuottamisen näiden historiallisten seinien sisäpuolella. Nanna Susi on suomalainen kansainvälistä mainetta niittänyt taidemaalari, jolla on tällä hetkellä kolme näyttelyä meneillään: yksi Loviisassa, yksi Saarijärvellä ja yksi Pariisissa. Teos "Sydämen pohjasta" antaa katsojalle vastuuvapauden. Tuntuuko sydämessä hyvältä vai pahalta? Mutta sydämen pohjassa tuntuu kuitenkin. Abstraktin ja esittävän taiteen rajamailla liikkuva kuvaus on kaunis ja moniuloitteinen: herkkyys ja intohimo ovat vahvasti läsnä. Mielenkiintoista on Nanna Suden maalauksissa monikerroksellisuus. Ensin sitä katselee kokonaisuutta teoksessa, mutta kun tutkii lähemmin, löytää maalauksista lukemattomia sävyjä ja siveltimenveto...

Valokuvissa Toiwo ja hetken tallennus -

 Polkupyöräilijä ajelee Helsingissä ja samoilee oikeaa aikaa ja paikkaa. Mitä osuukaan kohdalle - tai osuuko mitään? Kuvan kokonaisuus, jonka yksityiskohdat rakentavat, on tärkeä. Mistä kuva on otettu - pistää miettimään. Mutta katsojan henkeä salpaa debyyttinäyttelyssä Kauniaisissa - jokainen kuva on  taideteos. Touko "Toiwo" Raatikainen löytää kuvattavansa ja ympäristön sattumalta - liikkumalla kaupungissa polkupyörällä. Vapaa-aikanaan hän nauttii näistä seikkailuista. Työkin on kuvaamista, mutta silloin aika ja paikka on ennalta sovittu. Näitä Toukon teoksia katsoessa vaikuttaa todella siltä, kuin kuva olisi otettu salaa ja sattumalta. Juuri hetken lumo vaikuttaa katsojaan.   Jokaisesta teoksesta löytää kuvan momentumin. Pariskunta on varmasti ollut samassa asennossa Toukoon reagoimatta jo tovin, mutta lintu heidän yläpuolellaan vain hetken. Myös tämä mies on katsellut merta jo jonkin aikaa ja pysähtynyt paikoilleen, mutta hetki, jolloin lintu on osunut hänen päänsä yl...

Leena Raussin oppilaana Villa Panagossa - maalausta ja prosesseja

   En ollut aikaisemmin koskaan maalannut kuvateoksia, mutta kuvaamataitoa on tullut opetettua parikymmentä vuotta luokanopettajana ja käsityönopettajana. Ajattelin kuitenkin, että maalaamisen prosessin voi aina kokea. Ilmoittauduin loppuunmyydylle kurssille jo muutama kuukausi aikaisemmin - varapaikalle.  Kurssi pidettiin ja niin on myös ensi vuonna, Villa Panagossa Falirakissa Rodoksella. Lämmintä oli rapiat 30 astetta päivisin, mutta ilmastoiduissa huoneissa oli hyvä nukkua. Ann-Sofi ja miehensä Kosta pitivät 15 hengen ryhmästä erinomaista huolta ja sanonta olikin: "Kyllä kaikki järjestyy" ja niin oli. Saimme nauttia Ann-Sofin mielettömän ihanasta kreikkalaisesta ruuasta päivittäin ja Kostan tarjoilusta sekä retkestä historialliseen vanhaan kaupunkiin. Opetus  oli mielenkiintoista. Leena näytti kuinka helppoa maalaaminen on. Sitä tuli rohkeaksi ja uskalsi aloittaa, koska kerran noin helppoa... Taustasta aloitetaan ja pari huiskausta, niin siinä se on. Minäkin kaiv...