Siirry pääsisältöön

Pirjo Ristolan maalauksissa voi aina löytää kultaisen leikkauksen - arkkitehdin silmä on kouliintunut ymmärtämään myös kokonaisuuden.

 





Turun Vähätori (akvarelli) löytyi Naantalista Taidehuoneen yhteisnäyttelystä huhtikuussa. Kun maalausta tarkastelee huolella, huomaa yksityiskohtia, joiden tekninen toteuttaminen ei ole ihan helppoa. Myös tunnelma on saatu esiin. Viimeiset pari vuotta Ristola on tehnyt pääasiassa akvarelleja ja se tekniikka on mielestään hänelle kaikkein vaikein.


Pirjo Ristola on aloittanut maalaamisen jo nuorena. Tämä asetelma on tehty 17 -vuotiaana. Toinen taiteellinen aikakausi alkoi työuran loppupuolella. Mutta arkkitehti on aina pitänyt kynää kädessään.


Tämän akryylityön on Anna-tytär tilannut äidiltään. Anna Lahokosken upeaa keramiikkaa on myös esillä Naantalin taidehuoneella - ehdottoman varma ote esillä olevissa teoksissa!


Tämä akvarelli on mielenkiintoinen. Kirkko on kutsuva ja jos kuvittelee itsensä kulkemaan sitä kohti, voi tuntea ilman lämpötilan. Tämä on muuten mielikuvituspaikka - taiteilijan omaa arkkitehtuuria! 
Nuori mies tilasi tämän työn, jossa edesmennyt äiti on tähtenä taivaalla matkansa päässä.


Myös tähän teokseen voisi hypätä sisään. Akvarelli on myyty Ranskassa huutokaupassa Vietnamilaisten tulvauhrien hyväksi. Pirjo on aktiivinen myös kansainvälisissä näyttelyissä.


Tutustuin Pirjoon syyskuussa 2023 Leena Raussin maalauskurssilla Rodoksella. Olimme huonekavereita. Oli hienoa saada seurata vierestä ammattilaisen maalausprosessia, joka itsellä on alkumetreillä. Tämä kukka syntyi harjoitustyönä, yksi monista opettajallekin mieluisista töistä sen viikon aikana.


Taiteilija työssään Rodoksella syyskuussa 2023.

Näyttely Naantailin Taidehuoneella 16.4-28.4.2024



Pirjo Ristola
www.facebook.com/pirjoristolaART





                                                              haastattelu: Päivi Melamies 
                                                                    paivi@melamies.fi

                

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Almintalon kesä 2025 - yhdeksän taiteilijan yhteisnäyttely

Tämä Klaus Kopun teos kuvaa hyvin Almintalon kesänäyttelyä - paljon erilaisuutta ja kattava kokonaisuus! Jokaisen taiteilijan teokset ovat saaneet arvoisensa ympäristön, tilan ja paikan. Klaus Kopu, joka asuu Loimaalla, on laajasti esillä veistoksineen talon yläkerrassa. Klaus on ammattitaiteilija, kuten muutkin näyttelyn taiteilijat. Taiteilija kertoo, että hänen teoksensa edustavat elämän ja ajattelun sukulaisuutta. Maalauksissa ei ole tarinaa  eikä draaman kaarta ja ne kuvaavat vain itseään. Jutta Himonas on siuntiolainen savenvalaja, jonka teokset edustavat vankkaa kädentaidollista osaamista.  Jokainen teos sopii sekä kotiin että julkisiin tiloihin ja modernissa olomuodossaan ne heijastavat ajattomuutta. Santeri Tuori on opiskellut sekä valokuvausta että oikeustiedettä. Hänen teoksensa ovat omintakeisia ja rajoja rikkovia. Kaikki teokset ovat itsenäisiä teoksia, mutta taiteilijan profiili kuvastuu niistä erinomaisesti.  Oululaislähtöinen Mikko-Pekka Hyvärinen on taust...

Juha Tikanoja Itä-Helsingin Taideseurassa opettajana - kurssilaiset innoissaan!

Kun opettaja ottaa haltuunsa positiivisen asenteen, on opiskelijoilla käytössään ilmapiiri, joka tuottaa energiaa ja edistää luovaa tekemisen prosessia - vasta-alkajakin uskaltautuu mukaan. Tikanoja käyttää interaktiivista opetusmenetelmää: työskentelee samalla kun opettaa. Juhan oma innokkuus taiteen tekemiseen tarttuu kurssilla - jokainen opiskelija löytää itsestään voimavaroja ja käyttämättä jäänyttä osaamista. Ensimmäisellä kerralla aiheena oli maisema. Nämä kaksi teosta ovat ensikertalaisten tekemiä. Horisontti on paikoillaan ja värit myös. Juha Tikanojan luotsaama keskiviikkoillan akryylikurssi alkoi 22.1.25 ja siihen ilmoittautui heti 10 opiskelijaa.  Itä-Helsingin Taideyhdistyksessä on 125 jäsentä ja se järjestää vuokraamisaan tiloissa Saseka-talossa Vuosaaressa sekä lukukauden mittaisia että lyhytkursseja. Tänä vuonna seuran syysnäyttely on Vuotalossa. Koska Juhan opetukseen kuuluu oma työskentely opetuksen aikana, myös palautteen antaminen ja saaminen on jatkuvaa. Opiskel...

NANNA SUSI Almintalossa Loviisassa

Taiteen maisteri maalaa tunteella ja taidolla. Väriharmonia on rikkumaton. Jokainen maalaus on ainutkertainen ja kiinnostava monella tavalla. Loviisan Almintalo avasi kesäkauden 2024 näyttävästi. Jokainen teos on hyvällä paikalla ja talon remontit mahdollistavat kulttuurin monipuolisen tuottamisen näiden historiallisten seinien sisäpuolella. Nanna Susi on suomalainen kansainvälistä mainetta niittänyt taidemaalari, jolla on tällä hetkellä kolme näyttelyä meneillään: yksi Loviisassa, yksi Saarijärvellä ja yksi Pariisissa. Teos "Sydämen pohjasta" antaa katsojalle vastuuvapauden. Tuntuuko sydämessä hyvältä vai pahalta? Mutta sydämen pohjassa tuntuu kuitenkin. Abstraktin ja esittävän taiteen rajamailla liikkuva kuvaus on kaunis ja moniuloitteinen: herkkyys ja intohimo ovat vahvasti läsnä. Mielenkiintoista on Nanna Suden maalauksissa monikerroksellisuus. Ensin sitä katselee kokonaisuutta teoksessa, mutta kun tutkii lähemmin, löytää maalauksista lukemattomia sävyjä ja siveltimenveto...